Soya kültürünün yararlılığını yargılamak için, bileşimin her bir bileşeninin özelliklerini ayrı ayrı incelemek gerekir.
Aşırı protein soyada bulunur. Bitkisel proteinin bir dizi temel amino aside sahip olduğu bilinmektedir.
Soya fasulyesinde bulunan kalsiyum, sütte bulunan elementten daha fazladır ve kemik dokularını güçlendirir.
Bağışıklık güçlerinin ve kas büyümesinin güçlendirilmesi için çinko gereklidir. Bu makrobesin olmadan, vücutta önemli bir süreç gerçekleşmez. Çinko proteinlerin sentezinde aktif bir rol alır, metabolik süreçleri düzenler, doku rejenerasyonunu destekler.
Fosfolipitler soya fasulyesinde büyük miktarlarda bulunur. Diğer baklagillerde çok daha küçüktürler. Bu elementler toksinlerin vücut temizlemesinden sorumludurlar, özellikle vasküler dokular için önemli olan hücre zarlarının restorasyonuna katkıda bulunurlar. Fosfolipidler vücudun insülin ihtiyacını azaltabilir. Bu yetenekleri diyabet hastalarına yardımcı olabilir.
Yağ asitleri. Soya fasulyesinde, vücudun kendi başına sentezleyemediği doymamış asitler bulunur.Bu kimyasal bileşenler hormonal fonksiyonları düzenler, kolesterol konsantrasyonunu azaltır.