Karabuğday, uzmanlar tarafından Alzheimer gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen rahatsızlıklar için kullanılmakta ve tavsiye edilmektedir.
İçerisindeki antioksidanlar sayesinde beyin fonksiyonlarını ve işlevlerini desteleyici bir özelliği vardır.
Karabuğdayın içerisindeki karbonhidratlar emiliminin yavaşlamasını sağlıyor. Bu durum da uzun süreli tok kalmayı ve kan şekerinin ani olarak düşmesini önleyici bir etki ortaya koyuyor.
Sindirim sistemi üzerinde oldukça olumlu etkileri olan karabuğday, lif kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde tam bir bağırsak dostudur ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileri vardır.
Çölyak hastaları için çok değerli bir besindir. Ancak günümüzde çölyak hastalığı olmasa da glutenli gıdalardan dolayı şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar yaşayanların da tercih ettiği besinler arasındadır.
Karabuğdayın saça faydaları saymakla bitmiyor. İçerisindeki vitaminler sayesinde hem cildinizin hem saç köklerinizi besler. İçerisindeki keratin ile saç ve tırnak uzamasını hızlandırır.
Karabuğday, kötü kolesterol seviyesini düşürür. İyi kolesterol seviyesini ise yükseltir. Bu özelliği sayesinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
İçerisindeki fenolik bileşenler sayesinde bazı kanser türlerine karşı oldukça etkili bir besindir. Hücredeki serbest radikal zararlarına karşı koruyucu bir etkisi vardır. Kanserin yayılmasını ve oluşmasını önleyicidir.