Burçak unu sirke ile birlikte karıştırılıp içilirse idrar söktürücü özellik gösterir.
Bünyesi zayıf olan ve kilo alamadığından şikâyet eden kişiler için kilo aldırıcı özelliğe sahiptir. Bunun için burçak unundan un helvası yapılarak tüketilmesi yeterlidir.
Burçak unu isilik ve mayasıl gibi hastalıklar için iyileştirici özelliğe sahiptir.
Ciğer ve dalaktaki tıkanıklıklara iyi gelir. Ciğerler için besleyici özelliği vardır.
Burçak unu hazmı kolaylaştıran bir yapıya sahiptir.
Egzama hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Burçak ya da burçak unu kaynatıldıktan sonra hastalıklı bölge suyu ile temizlenir.
Mayasıl tedavisinde kullanılır. Tıpkı egzamada olduğu gibi burçak unu kaynatıldıktan sonra hastalıklı bölge suyu ile temizlenir.
Böbrek taşı olup ağrı çeken kişilerde kullanıldığında ağrı kesici etkisi olduğu söylenmektedir.Böbreklerinde taş ve kum problemi olan kişilerde saf zeytinyağı ile karıştırılıp tüketilen burçak ununun tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
Burçak unu ve zeytinyağından yapılan un çorbası aç karnına düzenli olarak tüketilmelidir.
Anne sütünü arttırır. Burçak unu balla karıştırılarak macun haline getirilerek tüketilir veya burçak unu ve zeytinyağından çorba yapılıp tüketilir.
Burçak unu ile lapa yapılarak tüketilirse sırt ağrısına iyi geldiği söylenmektedir.
Vücutta oluşan lekelerin üzerine burçak unu lapası sürülürse iyileştirici özellik gösterir.
Cildi güzelleştirir.
Burçak unundan yapılan lapanın kırıkların üzerine koyulup sarıldığında iyileştirici etkisi olduğu söylenmektedir.
Ayrıca burçak unundan yapılan çorbayı düzenli tüketildiğinde kemiklerin kaynama süresinin kısaldığı söylenmektedir.