Beslenme bozukluklarında, sindirim sistemi hastalıklarında, yetersiz beslenmeye bağlı kas güçsüzlüklerinde büyük oranda tedavi edici etkisi vardır.
İçerisinde bulunan çözünür lif kaynakları sindirim kanalındaki yağlara tutunur ve alınan yağın fazlasının dışkı yolu ile atılmasını sağlar. Fazla miktarda alınan yağı kolaylıkla vücuttan uzaklaştırması sayesinde diyetlerin en büyük yardımcısı olur.
Yağların atılımını kolaylaştırıyor oluşu, sağlıklı kiloya ulaşmanızı ya da sağlıklı kiloyu korumanızı sağladığı gibi, kötü kolesterolün yükselmesini önleyerek kalp ve damar sağlığınızın korunmasında büyük rol oynar.
İçeriğindeki yoğun lifler sayesinde kan şekerini dengelediği için insülin direnci ve diyabet hastalarına uygun bir besindir.
Yulaf içerisinde çok miktarda melatonin barındırır ve bu sayede uykusuzluğu önleyerek uyku kalitesini artırır.
Akşamları yoğurt ile birlikte tüketeceğiniz yulaf tohumları gece uykusunu en verimli şekilde geçirmenizi sağlarken, kaslarınız için gerekli olan protein desteğini de büyük oranda karşılar.
Bu özelliğiyle yulaf ezmesi akşam yemeği olarak hem besleyici hem iyi uykuyu destekleyici bir seçenektir.
İçerisinde bulunan bitkisel lignanlar ile memede ve hormonlara bağlı gelişen diğer kanser türlerinde koruyucu etki göstererek, bu hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Yapılan çalışmalara göre, yulaf tüketimi, özellikle menopoz öncesi kadınlarda görülen meme kanseri riskini %52 oranında azaltmaktadır.
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yulaf besini, cilt üzerinde hızla olumlu etkiler göstereceği gibi; saçlı deride meydana gelen problemlerin de azalmasına neden olur.
Özellikle ciltte kaşıntı ve döküntüye neden olan hastalıklarda, ortaya çıkan şikayetleri azaltmaya yardımcı olarak kullanılır.
Yulaf ezmesi cilde faydaları sadece gıda olarak tüketildiğinde değil maske olarak uygulandığında da kendini gösterir.
Yulaf ezmesi cilt maskesi özellikle peeling etkisi ile cildi temizler.
Yulaf ezmesi bebek için de 6 aydan sonra uygun bir gıdadır ancak bebeğin kolay tüketebilmesi için kıvamının oldukça akışkan hale getirilmesi gerekir.
Yulaflı meyveli püreler miniklerin sütten sonra gıdaya alışma evresinde tercih edilebilir.