Çavdar lif, protein, potasyum, kalsiym, demir, fosfor, magnezyum, mangan, B1 vitamini, folik asit, tiamin, niasin ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu besin vitamin, mineral ve antioksidanlar kötü kolesterolü düşürmeye, kalp hastalıkları riskini azaltmaya, kanser ve diyabeti önlemeye fayda sağlar.
İşlenmiş tahıllarda lifin büyük kısmı ayrıldığı için, beyaz ekmek kan şekerinde hızlı bir yükselmeye yol açarak insülin düzeyini artırır ve vücudunuzu yağ depolatmak için uyarır. Daha az işlenmiş tahıl içeren çavdar ekmeği kan şekerinin daha iyi seviyede kalmasını ve vücudun daha az yağ depolamasını sağlar. Ayrıca tansiyonu düşürmede, enflamasyon riskini azaltmada da etkilidir.
Çavdar göğüs kanserinin etkilerini zayıflatarak vücut içerisinde tutunmasını önlerken bir taraftan da vücudun kan dolaşımının etkili bir şekilde devam etmesini ve kalp ritim bozukluğu yaşayanlarda bu sorunun ortadan kaldırmasına yardım eder.
Çavdar ekmeği içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde sizi uzun süre tok tutarak kilo vermenize yardımcı olur.
Çavdar ekmeği uzun süre tokluk hissi vermesinin yanı sıra, zengin bitki lifleri içermesiyle de vücudun kan dolaşımını rahatlatmaktadır.
Çavdar ekmeği genellikle diğer ekmeklerden daha yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu da kabızlıktan muzdarip olanlar için yararlı olabilir.
Çavdar ekmeğini, normal ekmek ile karşılaştırıldığında neredeyse 4 kat daha fazla lif içermektedir. Lif bakımından zengin olan besinler safra kesesi taşlarının oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Çavdar ekmeğinde taş oluşumuna neden olabilecek safra asitlerini azaltan bazı elementler mevcuttur.